RSS

divendres, 2 de juliol del 2010

LA PROGRAMACIÓ DIDACTICA DEL NOSTRE PROJECTE

Aquest és el document de la programació didàctica del projecte interdisciplinar Les lllums i les ombres al segle XX desenvolupat amb l'alumnat de 4t ESO durant el tercer trimestre del curs 2009-2010.


dijous, 1 de juliol del 2010

EIX CRONOLÒGIC: UNA PROVA DIGITAL EN DIPITY

Les ferraments web 2.0 són una caixa de sorpreses i quan ja has programat les activitats d'aprenentatge i posat en marxa el treball de l'alumnat en vàries assignatures - el qual és una feina descomunal- et quedes atònit del que podries haver fet i estalviat, deixant de banda el paper i la tinta ... Es el que ens va passar amb l'activitat inicial del nostre projecte. Consistia en dissenyar un eix cronològic on quedaren representats els esdeveniments més significatius de la Història d'Espanya recent i que treballàrem des de les assignatures d'Història, Castellà i Valencià fonamentalment, junt al treball gràfic i de maquetació realitzat en Informàtica i amb la col.laboració de l'alumnat de PDC en la confecció del mural que hi disposàrem al passadís del segon pis de l'escola. 
La descoberta de la ferramenta Dipity ens deixà bocabadats de tal manera que no hem pogut resistir la tentació de fer una prova amb el material generat per l'alumnat i veure les possibilitats que hi esdevenen per inserir material audiovisual, enllaços i fer molt més rica la producció del que resulta la nostra versió en paper. Les ferramentes 2.0 no sols són un element motivador per a l'alumnat sinó que enriqueixen el coneixement construit entre tots i totes i el fan universal, compartit, accessible per a tothom i etern -o quasi- . I no com el nostre mural en paper que en tenia ja una fitxa arrencada als dos dies d'haver-se finalitzat desprès de tanta il.lusió i esforç. Coses dels adolescents ...



diumenge, 20 de juny del 2010

FAMOSOS UNITS PER LA MEMÒRIA HISTÒRICA

Continuem estant d'enhorabona. Aquesta mateixa setmana s'ha presentat aquest vídeo documental en el que reconegudes persones del món del cinema retraten el cas de 15 persones reals, víctimes del franquisme, amb la intenció de denunciar l'abandonament en el que es troben encara els seus familiars i la necessitat de justícia i reparació. Els participans al projecte són Pedro Almodóvar, Maribel Verdú, Hugo Silva, Juan José Millás, Carmen Machi, Juan Diego Botto, José Manuel Seda, María Galiana, Aitana Sánchez-Gijón, Miguel Ríos, Pilar Bardem, Almudena Grandes, Juan Diego, Paco León y Javier Bardem.

Aquest vídeo-documental s'emmarca al si de les diferents activitats promogudes per la Plataforma contra la impunitat constituida arran de la querella presentada contra el jutge Baltasar Garzón en el Tribunal Suprem per declarar-se competent per investigar els crims durant el franquisme. Formen part d'aquesta Plataforma un grapat d'Associacions per a la memòria històrica i familiars.


BALLANT, BALLANT ... LA TRACA FINAL!

El dilluns 17 de juny  l'alumnat de 4t ESO ha representat l'espectacle musical Ballant, ballant al qual ha estat treballant fermament i amb molta il.lusió durant aquest trimestre en companyia de Laia Taberner en l'assignatura d'Educació Física. Aquesta obra reuneix i multiplica tots els aprenentatges de l'alumnat al si del projecte interdiscipilinar Les llums i les ombres a l'Espanya del segle XX.  El montatge és un recorregut per la història recent d'Espanya des de la Segona República fins a l'actualitat on es compaginen magistralment els grans esdeveniments polítics i culturals, les emocions i la música de cada època. Un muntatge audiovisual excel.lent encapçala cadascuna de les escenes i ens endinsa en cadacuna de les dècades.
Quasi 300 alumnes d'ESO estaven a la Casa de la Cultura d'Albal. La sala de gom a gom. Impossible controlar a la xicalla, que cridava ensordidorament. Què faríem? L'espectacle es va obrint pas (gràcies a alguns tutors que posen ordre als seus) i a poc a poc els crits es van convertint en silenci, aplaudiments, emocions contingudes i xavals i grans cantant l'Estaca o Al Vent. Veure a Merche transformada en la Velasco i "su chica ye-yé", a Vicen tota sixtie, o a Vidal i Paco Lluís de jippies ha estat un goig. I també escoltar la classe magistral de "la hermana Doña Asunción" en versió Enric Luján, una lliçò més de l'Enric que ha gaudit com el que més pujant i baixant de l'escenari en mil ocasions per a cantar i actuar amb els xavals - malgrat un genoll convalescent- en companyia d'Octavi. De segur que oblidaré a algú que em disculpe, però a qui no vull oblidar és a l'alumnat de 4t ESO. IMPRESSIONANTS!

Un regal meravellós el que ens haveu fet a tots i totes nosaltres, els espectadors. Durs moments com l'enfrontament dels falangistes i els republicans, o el tremolor del llençol blanc sobre el que es projectaven a trossos el soldat, la mare, el llum del Guernika, o les veus de les companyes recitant a Miguel Hernández, Lorca i a Machado, recordant-nos la misèria, material i espiritual de la guerra i la posguerra, que el franquisme amagà als documentals del NO-DO amb les inauguracions de pantans i les cançons de Joselito; també, com no, moments alegres i divertits com el del Guateque, als que vos identificàreu sense un punt ni una coma amb els joves d'una època que despertaven a l'amor, a les festes i la música igual que Espanya despertava amb les sueques, els cotxes i la televisió ...; també moments estranyables amb els que hem recordat la resistència i la lluita de molts joves i no tan joves, per la llibertat i la democràcia que ara tenim i que ens permeten conviure cada dia en la diversitat; tots ells han segut impagables. 

Moltes gràcies per l'espectacle, però sobre tot per la vostra màgia i no oblideu mai que vosaltres sou ja part d'aquest projecte que s'anomena "Espanya" i que a les vostres mans està l'oportunitat per ampliar les lllums que tothom gaudirem o per retornar a les foscors dels passat.

Ací dos moments de l'espectacle: MISSIONS PEDAGÒGIQUES i LA UNIVERSITAT DELS 70.

 






dimecres, 2 de juny del 2010

MODELO DE TEXTO EXPOSITIVO Y CRITERIS AVALUACIÓ

Os aportamos un modelo que os sirva de guia para la redación del análisis del poema, así como los criterios de evaluación.







dilluns, 31 de maig del 2010

PORTAL DE VÍCTIMES DE LA GUERRA CIVIL

Avui 31 de Maig estem d'enhorabona. El Ministeri de Cultura acaba d'inaugurar el Portal de Víctimes i Represaliats de la Guera Civil Espanyola, un arxiu de la Memòria virtual amb el qual poder traure a la llum a totes aquelles persones, més de 750.000, que patiren la pèrdua dels seus drets més elementals, inclós la vida durant la guerra civil i la repressió franquista. Aquest projecte que desenvolupa la Llei de Memòria Històrica, utilitza la informació documental que estava als arxius estatals, gestionada pel Ministeri de Cultura i permet fer justícia a milers d'espanyols i espanyoles defensors de la llibertat, la igualtat i la justícia que són el fonament de la democràcia actual. 

La societat espanyola ha de felicitar-se per aquest avanç i molt@s de nosaltres estem feliços per què la justícia s'impose sobre la barbàrie, l'assassinats i els judicis sumaríssims contra aquells que sols pensaven diferent i lluitaren per defensar les seues idees. Un pas, sense dubte, cap a la profunda reconciliació  i unitat que mereix la societat espanyola del futur.

diumenge, 30 de maig del 2010

AVALUEM EN ÈTICA

Hola a tothom,

Es hora d'acabar el curs i molts i moltes de vosaltres ja esteu pensant al viatge de fi de curs, mentres nosaltres estem agobiats per l'avaluació i el tancament del projecte. El divendres passat ferem el control. Una gran experiència per a tots nosaltres: mai ningú havíem fet una prova semblant, ni l'alumnat ni els mestres. La novetat dona por, però ens obri noves experiències, noves reflexions, noves llums ...

Com que saber els instruments d'avaluació vos ajuda molt a valorar la vostra progressió, vos recordem des de l'assignatura d'Ètica, quins són els nostres instruments d'avaluació. Per cert, vos recorde dues cosetes:
  1. Penalitza el retard
  2. Cal lliurar tots els treballs per tenir opció a aprovar l'assignatura
Els instruments del tercer trimestre són:
  1. Participació i hàbit de treball
  2. Vídeo sobre la desigualtat de gènere
  3. Redacció sobre la tirania
  4. Slide sobre les ideologies al nostre entorn
  5. Control interdisciplinar (20% a totes les assignatures)
  6. Glog o póster interactiu
Per cert, els alumnes de 4t A no han fet les entrades amb totes les redaccions individuals (signades per cadascun/@ sobre la legitimació de la violència contra un tirà). Estan ja fora de plaç! 

El nostre agraïment sincer a Filòpolis per la il.lustració del seu web de la metàfora de Kant. El colom a hores d'ara és un símbol mundial. Representa per a nosaltres un dels grans somnis de la Humanitat.





dilluns, 17 de maig del 2010

Treballem el Franquisme i la Transició a partir de pel·lícules.

diumenge, 16 de maig del 2010

Proposta d'activitats d'Ètica

Ací teniu la proposta d'activitats que continuarem realitzant aquest trimestre per desenvolupar el projecte interdisciplinar Llums i ombres al segle XX. Ben prompte vos indicarem quins seran els instruments d'avaluació d'aquest trimestre i el seu pes percentual.


dissabte, 15 de maig del 2010

La lírica del XX. Activitats en grup.

Ací vos deixe el material per fer les activitats del projecte corresponents a l'assignatura de Castellà, una vegada hem acabat la construcció de l'eix cronològic. Caldrà que les imprimiu per dur-les a l'aula. 

divendres, 7 de maig del 2010

El Franquisme i la Transició. Apunts

La Segona República i La Guerra Civil. Apunts

Fem un glossari i una redacció en Ètica

Per iniciar-se en la lectura de l'article de Kant La pau perpètua, teniu que anar fent poc a poc un GLOSSARI i un diccionari. Al glossari anireu seleccionant tots aquells termes més tècnics relacionats al tema de l'obra i al diccionari totes aquelles paraules que no comprengau.

Desprès la tasca consistirà en fer una redacció argumentada amb el títol:

¿Es legítim usar la violència contra un tirà?

En aquesta redacció deuras utilitzar el vocabulari treballat per argumentar la teua posició, així com respectar l'estructura d'un text argumentatiu. Ha de contenir una introducció, un desenvolupament del teu argumentari i una conclusió. Aquest treball ha de fer-se de manera individual.

dimecres, 28 d’abril del 2010

Treballem La Segona República i la Guerra Civil. "La Vaquilla"

dilluns, 19 d’abril del 2010

La pau perpètua by Immanuel Kant

Hola, estem de benvinguda i encetem un nou projecte de treball molt més ambiciós que els anterior. De moment vos avancem algunes dades. Treballarem una webquest sobre la pau i els conflictes al si de la Humanitat que el seu autor Rafael Robles ha titulat, La pau perpètua, tot i utilitzant com a fil conductor l'obra d'Immanuel Kant del mateix títol. Per utilitzar la paginació i orientacions de la webquest la llegirem en castellà. Anem a dedicar algunes sessions a fer una primera lectura en classe per aconseguir una primera aproximació a un dels pensadors més importants de la cultura occidental i mundial. 

Però ... què sabem d'Immanuel Kant? 

RESSSSSSSSSSSSSSSSSSSS.

Doncs, ara en teniu l'oportunitat. Necessitarem saber dades biogràfiques bàsiques, esdeveniments importants que puguen haver-li influenciat a l'hora de fer la seua reflexió filosòfica i també, com no, algunes dades sobre l'obra que anem a llegir i treballar a l'aula. 

Ací en teniu dos recursos bàsics:
2. L'edició digital de La paz perpetua.

La primera entrada que haveu de fer al vostre bloc consistirà en fer una presentació del projecte i de l'autor i l'obra que anem a treballar.

RECORDEU:

1. QUE ELS AGRUPAMENTS HAN DE SER ELS MATEIXOS A TOTES LES ASSIGNATURES
2. QUE LES ENTRADES HAN DE DUR EL NOM DE L'ASSIGNATURA
3. QUE LES ENTRADES HAN DE SER RIQU

dimecres, 14 d’abril del 2010

NO ÉS FÀCIL

No, no és fàcil trobar la veritat. Treballar amb una "paleta " complexa amb molts colors i matissos. I això és precisament el que vos convidem a fer:  trobar els llums i les ombres d'un temps que encara està ací i que va travessar el nostre projecte des de la dècada dels anys 30 fins al 2000.

Aquest nou bloc va ser la ferramenta des de la qual guiarem el treball conjunt des de cadascuna de les assignatures que hi participen. Es per això que heu d'adonar-vos de l'organització del menú lateral, on, en breu, estaran enllaçats els blocs de grup que aneu a utilitzar per penjar les activitats que vos proposem. Aleshores, és fonamental que seleccioneu els blocs, que fem servir el màxim possible del què ja en tenim a l'assignatura d'ètica i que a partir d'eixe moment, les entrades que feu tinguen sempre com a etiquetes el nom de l'assignatura com a mínim.


 Barcelona, ciutat assetjada. Robert Capa. 1939

RECORDEU:

1. CAL TRIAR ELS BLOCS D'ACORD ALS AGRUPAMENTS QUE ANEM A FER SERVIR PER AL PROJECTE.
2. LES ENTRADES HAURAN D'ESTAR ETIQUETADES AMB EL NOM DE L'ASSIGNATUR.



Related Posts with Thumbnails